Verslag activiteiten

Bezoek aan het landgoed Den Bramier – 10 mei 2019

Op 10 mei was Tuinhier te gast bij Antoine en Nicole Coghe-Wyllemijns op hun landgoed Den Bramier in Lauwe. We werden er met open armen ontvangen. Een enthousiaste Antoine en Nicole hebben er met kennis van zaken de uitgebreide groep rondgeleid.

Een ervaring die uiteraard voor herhaling vatbaar is!

We spreken meteen af om deze herfst het landgoed opnieuw te bezoeken, deze keer getint in prachtige herfstkleuren. 

Bloemenmarkt MENEN – 27 april 2019

Op 27 april was Menen opnieuw het decor voor de jaarlijkse bloemenmarkt. Een straaltje zon en een lokale plensbui zorgden voor de nodige afwisseling. Toch zat de sfeer er goed in en maakte Tuinhier de jongeren warm voor groen en bloemen. Op de stand van Tuinhier kon de jeugd zich uitleven met bloemen.

Een sfeerbeeld.

Bloemschikken 09 april – sessie 1 – Thema Pasen

Ook dit is Tuinhier. Het moet niet altijd ploegen, zaaien of maaien zijn, getuigen deze kunstwerkjes. Het resultaat van de sessie bloemschikken onder begeleiding van Nele Destoop.

Reserveer alvast de volgende sessies in oktober en december.

Voordracht 05 april – Teelt van tomaat, paprika en komkommer

Voordracht 05 april 19u30
Teelt van tomaat, paprika en komkommer
Door Luc Dedeene

Het was aangekondigd dat we ons mochten opmaken voor een smakelijke lezing door Luc Dedeene. De bevestiging was er op vrijdag 5 april.

Luc Dedeene, mede auteur van de ‘Groente en fruit encyclopedie’, deelde er zijn uitgebreide kennis met een opnieuw zeer talrijk aanwezig publiek in het dorpshuis in Rekkem.

Zeg niet zomaar tomaat tegen een tomaat. De vele soorten, kleuren en vormen zorgen voor de nodige uitdagingen in de kweek en teelt van deze veelzijdige vrucht.

Oude en nieuwe rassen. Hybrides en geënte vormen. Het kan allemaal. Voor elk wat wils. Moeilijk en gemakkelijk.

De volledige cyclus kwam gedetailleerd aan bod, wanneer en hoe zaaien, invloed van temperatuur en licht, de verzorging, de snoei, de teelt. Tomaten zijn dankbare planten maar hun exotisch karakter vraagt toch speciale aandacht. Een goede bodem en bemesting zijn hierin zeer belangrijk. Zowaar nog belangrijker is toedienen van water, het geheim van het succes.

Hoe herkennen en bestrijden we plagen, ziektes en virussen.

De voordracht werd vervolledigd met de kweek en verzorging van paprika’s en komkommers.

Met een beetje moed kan je straks genieten van een 

uitgebreid palet aan zelf geteelde tomaten en paprika’s.

Voor meer informatie, namen van soorten die tijdens de voordracht aan bod zijn gekomen, bestrijdingsmiddelen, de juiste meststoffen, het bewateren van de planten kan je altijd terecht bij leden van Tuinhier, of op het contactformulier van onze website. Via de blog kan dit ook altijd.

Voordracht 15 maart – Buxusmot en de alternatieven voro Buxus

Voordracht 15 maart 19u30

Buxusmot en de alternatieven voor BUXUS

Door Paul Vandenberghe

Op vrijdag 15 maart mochten we Paul Vandenberghe verwelkomen bij Tuinhier in het  Dorpshuis in Rekkem. Voor een zeer talrijk opgekomen publiek bracht Paul er een bijzondere interessante voordracht over een actueel thema. De Buxusmot, de problemen, het voorkomen en genezen, de alternatieven. Wat na de Buxus?

De invasie van deze exoot heeft bij menig tuinliefhebber gezorgd voor spanning en frustratie. Een beeld waar de verspreiding en de snelheid van de verspreiding van dit beestje wordt zichtbaar gemaakt geeft ons weinig hoop. En toch.

Het streven naar een aan de basis gezonde plant maakt het onze mot al lastig. Op het  juiste moment, de juiste meststof is het fundament.

Krijgen we toch visite, dan zijn diverse bestrijdingsmiddelen voorhanden. Hier moeten we rekening houden met de cyclus van de vlinder en op het juiste moment de larven en/of de rups in zijn activiteit stoppen.

Het beestje heeft hier bij ons weinig tot geen natuurlijke vijanden. Een enkele vogel, een kauw, mees of kip kunnen zich hieraan wel eens tegoed doen. Zeker een punt om rekening mee te houden als we straks de Buxus te lijf gaan met diverse bestrijdingsmiddelen.

Zowel biologische middelen als chemische middelen zijn beschikbaar.

Voor wie het allemaal teveel wordt en toch nog wil genieten van mooie haagjes en in de snit gezette struikjes, kan zich beroepen op een lijst van alternatieve planten. Groen het jaar rond.

Voor meer informatie, uitleg of namen van de bestrijdingsmiddelen of alternatieven voor de Buxus kan je altijd terecht bij leden van Tuinhier, of op het contactformulier van deze website. Via de blog kan dit ook altijd.

Daguitstap 09 juni 2018 – Zeeland