Verslag activiteiten

Mocktails – 07 februari 2020

Tournée Mineral was de aanleiding om u te tracteren op lekkere en gezonde Mocktails, u aangeboden en geserveerd door Annick Mahieu.

 

Een goede blender of centrifuge volstaat om eindeloos te combineren in smaken. Je kan uw exotische mix origineel serveren in een cocos of uitgeholde ananas. De vele ideeën en recepten staan gebundeld in de presentatie van Annick. Klik hier voor de presentatie en recepten.

Voor wie er niet bij was of zich het niet meer kan herinneren, wij hebben op 7 februari volgende Mocktails mogen proeven :

 

Sunday Sunset

Bloody Onion

Pinacolado

Koffie met kers

Rood Fruit

Take a walk on the calm side

Sober in Japan

Ma Chérisek

VIJFTIG tinten vinaigrette – 22 november 2019

Op vrijdag 22 november hadden we Annick Mahieu uit Marke te gast.

Ze nam ons mee naar de wondere wereld van oliën, azijn en vinaigrettes. Een wereld met talloze mogelijkheden aan toepassingen, geuren, kleuren en smaken. Om nog maar te zwijgen over de combinaties. Van heerlijke vinaigrettes over wasproducten tot aftersun. Je houdt het niet voor mogelijk.

 

Met kennis en overgave kon Annick gerust nog lang doorgaan. Wat we dan ook op een ander moment en mogelijks rond een ander thema wel zullen inplannen.

 

Voor allen aanwezig en voor allen NIET aanwezig laten we hier Annick’s presentatie achter. Zo kan iedereen nagenieten.

 

Annick kan u bereiken via volgende link. Klik hier!

 

Laat het u smaken !!

 

Klik hier om naar de dia presentatie Vijftig Tinten Vinaigrette van Annick te surfen

Hofprijskamp Tuinhier Rekkem – Lauwe – Menen   2019

Kleine siertuin

Grote Siertuin

Grote moestuin

Kleine Moestuin

1. Daniël Baelde

2. Willy Ugille

3. Sabine Devos

  1. Danny Delie
  2. Werner Doornaert
  3. Lieven & Ann Delecluse
  1. Eddy Quartier
  2. Daniël Baelde
  3. Noël Baeckeland
  1. Renald Boussy
  2. Bernard Provoost
  3. Jacques Verhulst

Menen bebloemd – winnaars en deelnemers 2019

Het jaarlijkse initiatief ‘Menen Bebloemd‘ van de Stad Menen leverde wederom fleurige gevels en aantrekkelijke voortuinen op. Met dit initiatief worden alle inwoners van Menen, Lauwe en Rekkem gestimuleerd om via hun eigen groene inbreng hun stad en de deelgemeenten een aantrekkelijke aanblik te bezorgen. Alle deelnemers worden hiervoor bedankt op een passende manier. Op vrijdag 11 oktober werden alle deelnemers en de winnaars in de bloemetjes gezet tijdens een receptie in het OC te Menen. Beschik je over een voortuin of gevel om fier op te zijn? Wil je graag een waardebon in de wacht slepen? Volgend jaar gaan we er opnieuw voor. Nog meer deelnemers, nog meer groen en bloemen in de straat.

Daguitstap champagnestreek – 31 augustus 2019

Onze daguitstap naar de champagnestreek was zorgvuldig voorbereid. De regie lag in handen van Jacques Dufourmont, onze gids voor de dag, een gids met grand cru gehalte. Het programma had alles om een gevarieerde, complete en geslaagde uitstap te worden. Als je daarbovenop nog eens het weer mee hebt, dan is het helemaal perfect. En dat het goed weer was. De rode led’s in de bus toonden al snel 32°C. Het was warm, zeer warm. En droog. Er zou wel wat mogen gedronken worden die dag. En zo geschiedde. Langsheen kronkelende wegen werden onze bestemmingen bereikt. Een bezoek aan het chateau de Condé-en-Brie, het Chateau-Thierry Monument, een geleid bezoek in de kelders van het gerenomeerde champagnehuis Pannier en ten slotte een bijzonder uitgebreide degustatie op de terrassen van champagnehuis Diogène Tissier. De dag werd afgesloten net voor middernacht.

Met de souveniers nog in de koffer kijken we uit naar wat de daguitstap van 2020 te bieden heeft.

 

Meer foto’s kan u verkrijgen door het sturen van een simpele mail naar tuinhier.rekkem@gmail.com.

Op vrijdag 18 oktober is er een uitgebreid verslag van onze daguitstap. Iedereen welkom. 

Bezoek aan het landgoed Den Bramier – 10 mei 2019

Op 10 mei was Tuinhier te gast bij Antoine en Nicole Coghe-Wyllemijns op hun landgoed Den Bramier in Lauwe. We werden er met open armen ontvangen. Een enthousiaste Antoine en Nicole hebben er met kennis van zaken de uitgebreide groep rondgeleid.

Een ervaring die uiteraard voor herhaling vatbaar is!

We spreken meteen af om deze herfst het landgoed opnieuw te bezoeken, deze keer getint in prachtige herfstkleuren. 

Bloemenmarkt MENEN – 27 april 2019

Op 27 april was Menen opnieuw het decor voor de jaarlijkse bloemenmarkt. Een straaltje zon en een lokale plensbui zorgden voor de nodige afwisseling. Toch zat de sfeer er goed in en maakte Tuinhier de jongeren warm voor groen en bloemen. Op de stand van Tuinhier kon de jeugd zich uitleven met bloemen.

Bloemschikken 09 april – sessie 1 – Thema Pasen

Ook dit is Tuinhier. Het moet niet altijd ploegen, zaaien of maaien zijn, getuigen deze kunstwerkjes. Het resultaat van de sessie bloemschikken onder begeleiding van Nele Destoop.

Reserveer alvast de volgende sessies in oktober en december.

Voordracht 05 april – Teelt van tomaat, paprika en komkommer

Voordracht 05 april 19u30
Teelt van tomaat, paprika en komkommer
Door Luc Dedeene

Het was aangekondigd dat we ons mochten opmaken voor een smakelijke lezing door Luc Dedeene. De bevestiging was er op vrijdag 5 april.

Luc Dedeene, mede auteur van de ‘Groente en fruit encyclopedie’, deelde er zijn uitgebreide kennis met een opnieuw zeer talrijk aanwezig publiek in het dorpshuis in Rekkem.

Zeg niet zomaar tomaat tegen een tomaat. De vele soorten, kleuren en vormen zorgen voor de nodige uitdagingen in de kweek en teelt van deze veelzijdige vrucht.

Oude en nieuwe rassen. Hybrides en geënte vormen. Het kan allemaal. Voor elk wat wils. Moeilijk en gemakkelijk.

De volledige cyclus kwam gedetailleerd aan bod, wanneer en hoe zaaien, invloed van temperatuur en licht, de verzorging, de snoei, de teelt. Tomaten zijn dankbare planten maar hun exotisch karakter vraagt toch speciale aandacht. Een goede bodem en bemesting zijn hierin zeer belangrijk. Zowaar nog belangrijker is toedienen van water, het geheim van het succes.

Hoe herkennen en bestrijden we plagen, ziektes en virussen.

De voordracht werd vervolledigd met de kweek en verzorging van paprika’s en komkommers.

Met een beetje moed kan je straks genieten van een 

uitgebreid palet aan zelf geteelde tomaten en paprika’s.

Voor meer informatie, namen van soorten die tijdens de voordracht aan bod zijn gekomen, bestrijdingsmiddelen, de juiste meststoffen, het bewateren van de planten kan je altijd terecht bij leden van Tuinhier, of op het contactformulier van onze website. Via de blog kan dit ook altijd.

Voordracht 15 maart – Buxusmot en de alternatieven voro Buxus

Voordracht 15 maart 19u30

Buxusmot en de alternatieven voor BUXUS

Door Paul Vandenberghe

Op vrijdag 15 maart mochten we Paul Vandenberghe verwelkomen bij Tuinhier in het  Dorpshuis in Rekkem. Voor een zeer talrijk opgekomen publiek bracht Paul er een bijzondere interessante voordracht over een actueel thema. De Buxusmot, de problemen, het voorkomen en genezen, de alternatieven. Wat na de Buxus?

De invasie van deze exoot heeft bij menig tuinliefhebber gezorgd voor spanning en frustratie. Een beeld waar de verspreiding en de snelheid van de verspreiding van dit beestje wordt zichtbaar gemaakt geeft ons weinig hoop. En toch.

Het streven naar een aan de basis gezonde plant maakt het onze mot al lastig. Op het  juiste moment, de juiste meststof is het fundament.

Krijgen we toch visite, dan zijn diverse bestrijdingsmiddelen voorhanden. Hier moeten we rekening houden met de cyclus van de vlinder en op het juiste moment de larven en/of de rups in zijn activiteit stoppen.

Het beestje heeft hier bij ons weinig tot geen natuurlijke vijanden. Een enkele vogel, een kauw, mees of kip kunnen zich hieraan wel eens tegoed doen. Zeker een punt om rekening mee te houden als we straks de Buxus te lijf gaan met diverse bestrijdingsmiddelen.

Zowel biologische middelen als chemische middelen zijn beschikbaar.

Voor wie het allemaal teveel wordt en toch nog wil genieten van mooie haagjes en in de snit gezette struikjes, kan zich beroepen op een lijst van alternatieve planten. Groen het jaar rond.

Voor meer informatie, uitleg of namen van de bestrijdingsmiddelen of alternatieven voor de Buxus kan je altijd terecht bij leden van Tuinhier, of op het contactformulier van deze website. Via de blog kan dit ook altijd.

Daguitstap 09 juni 2018 – Zeeland