Wat te doen in de maand maart

Struikrozen snoeien

Neem uw gazon onderhanden

Beplanting

Zomerbloeiende bolgewassen poten

Potplanten verpotten

Struikrozen snoeien
Klassiek is de periode 1 maart – 1 april dé periode om struikrozen van alle soorten en typen te snoeien.

De meeste struikrozen worden kort gesnoeid omdat veel ziekten en ziekteverwekkers zelf of met hun sporen, poppen of larven op de takken overwinteren. Om dezelfde reden wordt snoeiafval van rozen ook altijd zorgvuldig verzameld en afgevoerd.

Het moment om de winterbescherming van de takken van stamrozen verwijderen. Snoei de zwaardere takken tot op 10 à 15 cm boven de grond. Zwakke scheuten of waterscheuten helemaal wegsnoeien. Snoei alleen bij vorstvrije periodes. De kroon van stamrozen snoeien alsof dat deel een struikroos is.

Treurrozen
alleen wat inkorten.

Leirozen
anders snoeien dan struikrozen. Als er voldoende takken zijn, kunt u een van de oudste wegsnoeien. Dat bevordert de groei van nieuwe scheuten. Laat de rest zitten. Horizontaal uitgebogen takken geven de meeste bloei. Kort te lange scheuten in.

Neem uw gazon onderhanden


Het gazon is in maart toe aan een goede beurt wil men  binnenkort heerlijk genieten van een gezonde en frisgroene grasmat.

Het gras mag gemaaid worden. Gazongras groeit vanaf temperaturen van 6 °C. Stel de machine nu nog hoog in, 4 cm of meer en maai niet bij nat weer. Verwijder het maaisel.

Als er veel mos en vuil in de grasmat zit, is goed verticuteren aan te raden. Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei.

Daarna het gazon goed bemesten. Houd u daarbij aan de instructies op de verpakking. Langwerkende speciale gazonmest is ideaal. Gelijkmatig uitstrooien gaat het beste met een meststrooier.

Bij het aanleggen van een nieuw gazon in het voorjaar of het herstellen van een gazon, zal je merken dat veel zaad door vogels wordt opgepikt. Maar niet alleen op het zaad, ook op de jonge, gekiemde grassprietjes zijn ze dol omdat die zeer vitaminen rijk zijn. De schade wordt wat minder als u het zaad voor het uitstrooien mengt met scherp zand. Dat strooit makkelijker en gelijkmatiger. Het zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.

Beplanting

Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met naakte wortel te planten of te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt kleiner.

Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen.

Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.

Exotische of mediterrane pot-en kuipplanten hebben de hele winter binnen in de serre of veranda gestaan. Als het mooi weer is kunnen de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.

Plant bodembedekkers op lastig te wieden plekken.

Dit is vooral aan te raden tussen struiken en op hellingen. Het scheelt veel wiedwerk als open grond op deze manier door een dichte, bodembedekkende, levende bladerlaag wordt afgedekt zodat onkruidzaden eronder geen licht meer krijgen en dus niet zullen kiemen. Ook wordt het vocht onder zo’n laag beter in de grond vastgehouden en zijn temperatuurwisselingen veel minder hevig. Dat komt een gezond bodemleven ten goede. Bovendien houden veel bodembedekkers met hun wortels de grond goed vast. Dat is vooral op hellingen heel belangrijk.

Vaste planten
U kunt nu al winterharde vaste planten uitplanten. Die kunnen zich dan vóór de zomer al goed ontwikkelen, zodat u dit jaar al maximaal plezier aan ze beleeft. Plant in goed voorbereide grond. Kies, als u nu nog wilt bekalken, een kalksoort die niet met stikstof uit mest reageert. Bij droog weer na het inplanten regelmatig water geven.

Haag planten

Maart is een perfecte periode om hagen aan te planten. De kans op vorstschade is niet zo groot en omdat de meeste planten nog niet sterk in ontwikkeling zijn, kunt u ze nog zonder veel schade in de tuin verwerken.

Plant of verplant bladverliezende bomen en struiken zolang ze nog kaal zijn. Veel bomen en heesters staan nu op uitlopen. Daardoor zullen ze extra goed en krachtig doorgroeien na het planten. In potten gekweekte planten mag u het hele jaar door inplanten. Daarbij wordt de wortelkluit tijdens het inplanten veel minder beschadigd.

Zomerbloeiende bolgewassen poten!

In deze periode bloeien heel veel voorjaarsbollen.

Er zijn ook verrassend veel zomerbloeiende bolgewassen, waarvan de bollen nu de grond in mogen. Goede soorten zijn o.a. Freesia, Lelies, Ranonkel, Sparaxis, Tigridia enz.

 

Vergeet ook de knolgewassen niet, zoals Dahlia’s, Gladiolen en Canna. Veel van deze planten zijn ook prima snijbloemen. Gebruik alleen verse zaai- en potgrond om te zaaien of te stekken. Zulke gronden voldoen aan eisen qua schimmel- en ziektevrijheid. De kans dat het fout gaat is dan een stuk kleiner. Goede zaaigrond bevat veel minder meststof dan standaard potgrond en is dus veel minder agressief voor de kiemende plantjes. Plant alleen als het niet vriest en als ook de grond niet bevroren is. Lelies planten kan al wel. Plant leliebollen diep, plant driemaal zo diep als zo’n leliebol hoog is. Probeer de wortels die er al zijn zo min mogelijk te beschadigen.

Tweejarige planten zijn ook prachtige bloeiers in de tuin.

Potplanten verpotten

Deze maand is het aan te raden om al uw potplanten op groeiruimte te controleren. Als er wortels onderuit de potten kommen, is verpotten zeker nodig.
Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond en verplant de planten in potten die een maatje groter zijn.
Geef, zodra de planten goed aan de groei gaan, meer water.
Vanaf vier tot uiterlijk zes weken na het verpotten ook voeding gaan geven. Voor die eerste weken zit er voldoende voeding in de potgrond.

Doordragende aardbeien te planten!

Maart is dé maand om doordragende aardbeien te planten. Plant ze vrij ruim: 40 cm tussenruimte in de rij en 70 cm tussen de rijen. Haal de eerste bloemen weg. Dat komt de latere vruchtvorming ten goede. De grootvruchtige rassen vragen wat meer zon dan de kleinere aardbeien. Bij aardbeien is de zuurtegraad van de grond heel belangrijk. De beste pH is pH 6, dus iets zuur. Verder moet de grond liefst humusrijk en vochthoudend zijn. Als de zuurtegraad niet klopt is de kans op verwelkingsziekte veel groter. Die ziekte wordt veroorzaakt door een bodemschimmel die heel moeilijk te bestrijden is.

Snoeien in maart


Hortensia’s snoeien

Om de omvang van uw struik hortensia’s in toom te houden kunt u het beste nu zogenaamde verjonging-snoei toepassen. Dat houdt in dat behalve de sprietige en slecht groeiende takken ook een deel van de goede, oude takken bij de basis wordt weggesnoeid. Als u ieder voorjaar één vijfde van die takken weg snoeit, wordt de hele struik in vijf jaar vernieuwd. Dat komt de gezondheid van de plant ten goede. Hij bloeit dan ook beter door. U moet nu ook de oude bloeiwijzen wegsnoeien. Doe dat niet te diep, want de knoppen voor de nieuwe bloei zitten er al vlak onder.

Heidesoorten snoeien

Snoei de heidesoorten door eraf te knippen wat in het vorige seizoen is bijgegroeid. Meestal is dat goed te zien, het zijn voornamelijk de scheut-einden die gebloeid hebben. Nooit tot op het kale hout snoeien, daar lopen de planten niet meer uit. Een beetje bol snoeien voor een natuurlijke vorm.Knotwilgen

Kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.

 
Vaste beplanting

Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar.

Klimop

Klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.

Overwinterde kruipplanten

Overwinterde kruipplanten zullen vanaf nu terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren.