Te doen in de maand april

Lavendel voorjaar

Hagen en heesters

De moestuin in april

Lavendel voorjaar

LAVENDEL SNOEIEN IN HET VOORJAAR

Snoei lavendel nooit tot op het kale hout

Let op: lavendel mag nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. 

 

Lavendel snoeien in het voorjaar.

Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen, hier en daar wat vers groen.

  

Snoei de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond

Blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten!! Dus ook hier snoei je niet tot in het kale deel.

Hagen en heesters

Wintergroene heesters, coniferen of hagen kun je nu planten.

Verwijder dood hout uit de hortensia’s en knip uitgedroogde bloemen van vorig jaar nu af. Let op: vlak onder de bloemen zitten de nieuwe bloemknoppen voor dit jaar, dus snoei die niet weg!

Vanaf heden komt het maandelijks onderhoud weer om de hoek kijken. Snoei elke maand de hagen, zoals liguster, leylandii en taxus.

Maai vanaf heden periodiek het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd.

Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.

Behandel rozen tegen sterroetdauw door plant-versterkende middelen toe te dienen. Controleer de rozen ook regelmatig op bladluizen. Door nu in te grijpen voorkom je later dit jaar een bladluizenplaag. Rozen moet je t/m juli maandelijks bij mesten.

Houd de planten vitaal door organische bemesting toe te passen zodat de weerstand en het herstellend vermogen optimaal zijn.

Verwijder de bruine bladeren bij de struiken en bomen die groen gebleven zijn

De moestuin in april

April is de maand om de moestuin volledig aan te leggen en op te starten. Vrijwel alles kan vanaf april in de volle grond worden gezaaid of geplant.

Tomaten, komkommers en paprika’s kunnen onder glas worden gezaaid.

Eerder gezaaide gewassen kun je nu uitdunnen. Haal zaailingen die te dicht op elkaar opkomen weg. De sterkste laat je staan en geef je de ruimte.

 

Je kunt broccoli en andere kolen tot begin augustus planten.

 

Jonge, pas geplante appelbomen laten in het voorjaar nogal eens op zich wachten met hun appel bloesem.

 

Middel vroege aardappelen kunnen worden gepoot.

 

Plant klauwen voor groene asperges. Dan kun je vanaf volgend jaar je eigen asperges oogsten van deze makkelijke, vaste planten.

 

Wil je een kruidentuin aanleggen? Dan is het nu het juiste moment. Anijs, Venkel, Peterselie, bonenkruid en noem maar op, mogen nu volop in de grond gezaaid worden.

 

Het is weer tijd om voorbereidingen te treffen zodat je deze zomer weer verse aardbeien kunt eten. Haal eventueel de te groot uitgroeiende planten op en plant daarvan de jongste delen.

 

Groenten staan graag op een zonnige en lichte plaats. Toch zijn er veel soorten die in minder goede omstandigheden ook goed groeien. Dit zijn aardappelen, erwten, spinazie, tuinbonen, rabarber, andijvie, spruitjes en tuinkers.